+386 (0)64 198 805 info@zasadi.si

Vedno več gojiteljev se odloča za ekološki način gojenja in osredotoča na izboljšanje naše zemlje za pridelavo zdravega pridelka. Za zdrav domač pridelek, oziroma okusne in obilne plodove, bujne cvetove brez bolezni so prava izbira naravna organska oziroma ekološka gnojila, ki jih ponuja narava. Pri nastajanju organskih gnojil poteka naravni postopek humifikacije, pri čemer se uničijo patogeni organizmi in pleveli ter ostanejo koristni mikroorganizmi. Organska gnojila imajo veliko prednosti pred mineralnimi. Korenine rastejo hitreje, kaljivost semena je višja, rastline postajajo močnejše, cvetovi cvetijo dlje, rastline imajo več in okusnejše plodove.

Uporaba gnojil je nujno potrebna za uspešno rast in razvoj rastlin. Z gnojili dodajamo hranila za boljšo rodovitnost gojitvenega medija. Z vnosom naravnih organskih gnojil v gojitveni medij, vnesemo tudi koristne mikroorganizme. Organska gnojila izboljšujejo strukturo tal oziroma zmanjšujejo zbitost tal. S tem pa se poveča sposobnost tal za zadrževanje vode, kar je velika prednost za pridelavo rastlin v suhih razmerah. Z redno uporabo organskih gnojil pospešujemo vzpostavitev por za preskrbo tal z zrakom in vodo. Dobre rezultate dosežemo tako pri količini, kot tudi kakovosti pridelka. Plodovi so bolj čvrsti in sočni, vsebujejo več suhe snovi ter hitreje dozorijo. Rastline so zdrave in bolj odporne na bolezni. Tla so manj zbita in bolj rodovitna.

Pomembna prednost je organskih gnojil je, da lahko gnojimo tik pred sajenjem brez nevarnosti ožiga korenin ali mladih rastlin. Uravnotežena vsebnost hranil v organskih gnojilih poskrbi za popolno gnojenje. Večina hranil je organsko vezanih, zato se postopno sproščajo in so dostopna več mesecev.

Gnojimo na podlagi gojitvenega medija ter potrebe rastlin. Z organskimi gnojili lahko gnojimo v vseh gojitvenih načinih (zemlje, hidroponika…) vse vrste kultur, sadno drevje, jagodičevje, vinsko trto, okrasne rastline…