+386 (0)64 198 805 info@zasadi.si

Vnos vode in hranil je še ena pomembna funkcija korenin. Najpomembnejše je, da se naše rastline hranijo, da lahko ustvarijo veliko velikih in težkih cvetov. Če rastlina v fazi cvetenja nima dobro razvitega koreninskega sistema, bo pridelava brstov drastično manjša.

Korenine živijo znotraj substrata, vendar niso same. Substrat je zlahka tisti del rastline z največ življenjske dobe na kvadratni centimeter. Je medij, v katerem milijoni mikroorganizmov iz družin gliv, alg, protozojev in bakterij soobstajajo z vsemi vrstami rastlinstva in živalstva, vsi pa opravljajo pomembne in vitalne funkcije v območju korenin.

Korenine absorbirajo hrano iz substrata in jo prenašajo v preostali del rastline, kjer se ta pretvori v energijo za izvajanje presnovnih funkcij. Med glivami, kot je Trichoderma ali endomikoriza, med drugim in koreninami obstaja simbiotska interakcija. Te koristne glive se ustavijo na kapilarnih koreninah in ko kolonizirajo, ustvarijo mrežo za sprejem hranljivih snovi, ki je veliko hitrejša in učinkovitejša.

Obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na zdravje in rast koreninskega sistema: temperatura, kisik, vlaga, hranila … Zato je za korenine najprej pomembno izbrati pravi prostor, posodo,… Poglejmo si nekaj nasvetov za močne in zdrave korenine…

Kisik

Zelo pomembno je vedeti, da korenine “vdihavajo” kisik, medtem ko ostali deli rastline potrebujejo ogljikov dioksid (CO2). Koreninski sistem uporablja kisik za pretvorbo škroba v energijo. To energijo uporablja za pošiljanje hranil do rastline, da bi ustvarila še več škroba.
In ker korenine hranijo kisik, moramo izbrati posodo ali sistem, ki omogoča odlično prezračevanje. Pomanjkanje kisika poveča verjetnost, da bo to negativno vplivalo na ves koreninski sistem. Glede tega, pa ne pozabite, da bo čist prostor z ustreznim prezračevanjem (ventilacijo) preprečil nastanek rastlinskih bolezni.

Prostor

Če začnete gojenje rastlin v loncih, ne uporabite ogromnih posod, ker s tako veliko površino, bi se korenine verjetno “utopile”. Presaditev je preprosto neizogibna. Zato je najbolje, da začnete z majhno posodo in presadite v večjo, ko koreninskemu sistemu zmanjka prostora. Na voljo so različne vrste posod, nekatere celo z bočnimi luknjami, da bi lahko korenine rastle prosto.

Vlaga

Zelo pomembno je tudi skrbeti za zemljo – podlago. Hranila in vodo, nabrana v spodnjem delu rastline, po potrebi vsrkavajo listi (dokler je koreninski sistem v optimalnih razmerah), zato je zelo priporočljiva šota, ki lahko zadrži vlago.

Čeprav je res, da korenine potrebujejo vlago, bodite previdni s količino vode, ki jo zagotavljate svojim rastlinam: če je substrat preveč vlažen, lahko koreninski sistem dejansko uničite, zato je bolje pustiti, da se posuši. Če substrat ne absorbira vsega in se voda začne nabirati, bi lahko pritegnila žuželke in posledično bolezni, kar bo očitno vplivalo na rast rastlin. Zato je potrebno zagotoviti ustrezno drenažo podlage. Najboljši način, kako vedeti ali ima rastlina pravo količino vode je, da potisnemo prst v zemljo (če je še vlažena, počakajte še malo pred ponovnim zalivanjem) ali pa vse skupaj dvignete, da preverite težo.

Koristne glive so odličen dodatek za gojenje, še posebej za pridelovalce, ki uporabljajo organska gnojila, saj naredijo hranila bolj sprejemljiva in korenine lažje sprejmejo. Ker rastlina lažje absorbira, spodbujajo tudi intenzivnejšo rast in obilno cvetenje.

Uporabe gliv, kot je Trichoderma, je zaščita rastline pred drugimi glivami. Učinkovita gliva Trichoderma, ne pušča prostora za druge škodljive glive in postane zelo trd ščit.

Temperatura

Na enak način kot temperatura vpliva na listje in cvetove, vpliva tudi na zemljo. Korenine večinoma rastejo ponoči, ko ostali deli počivajo. Zato korenine ljubijo temo in temperaturo med 24°C in 25,5°C. Prepričajte se, da se te spremenljivke ne spremenijo znatno.

Prevelika temperatura lahko povzroči veliko težav, zlasti v hidroponiki, saj bi lahko zmanjšala kapaciteto zadrževanja kisika v vodi. Zato je zelo pomembno, da vzdržujemo udobno temperaturo, ki pomaga pri rasti korenin. Če je za to potrebna uporaba klimatskih naprav ali ventilatorjev, bo to pametna naložba.

Hranila

Nekatere kemikalije, ki jih najdemo v ne-organskih hranilih, lahko povzročijo poškodbe korenin: v zemlji nastajajo presežki soli in te preprečujejo absorpcijo hranilnih, ki jih potrebuje rastlina. Ko pomanjkanje hranilnih snovi postane očitno (npr. izguba barve ali izguba togosti), priporočamo temeljito čiščenje zemlje, da odstranite presežek soli.

Za izpiranje korenin zalivajte zemljo z veliko vode, da se odstranijo presežki hranil iz koreninskega območja. Za lažjo predstavo, potrebno je trikrat toliko vode kot kapaciteta posode: za 11 litrski lonec potrebujete 33 L vode. Da bi preprečili prenasičenost z vodo, moramo nadzorovati drenažo tako, da voda, ki smo izpirali z njo, mora tudi odteči ven iz zemlje. Eden od najboljših znakov, da koreninsko izpiranje deluje, je, da morajo biti zadnji litri vode odtekanja praktično čisti.