+386 (0)64 198 805 info@zasadi.si

Na trgu boste našli številne sisteme razsvetljave za gojenje rastlin, pri čemer ima vsak svoje pozitivne in negativne vidike. Izbira prave luči za vašo uporabo je najpomembnejši del učinkovitega gojenja v zaprtih prostorih.

Fluorescentne sijalke

Fluorescentne sijalke so odlična izbira za rast rastlin v zaprtih prostorih, zlasti fluorescentne sijalke T-5. Fluorescentne sijalke so na voljo v širokem območju spektra, v obsegu 6500k so idealne za gojenje.

Kompaktne fluorescentne sijalke (CFL) so še ena priljubljena oblika fluorescentnih sijalk. CFLsijalke so bile zasnovane kot učinkovita alternativa žarnicam z žarilno nitko. CFL sijalke porabijo manj energije in imajo daljšo življenjsko dobo.

Fluorescentne in CFL žarnice so primerne za začetnike, manjše gojitelje in pridelovalce z manjšim proračunom. Žarnice ne potrebujejo predstikalnih naprav (dušilk). CFL proizvaja svetlobo v vseh smereh, za boljši izkoristek priporočamo uporabo odsevnika (refklektorja).

HID ali visoko intenzivne sijalke

Vrste žarnic HID vključujejo visokotlačne natrijeve (HPS) in kovinske halogene žarnice (MH). HID svetilke proizvajajo veliko toplote, zato se običajno uporabljajo z zračno hlajenimi ʺcool tubeʺ. Reflektorjih. Danes so priljubljena izbira med gojitelji.

Žarnice HPS  ali MH uporabljajo v povezavi z mehanskim ali elektronskim predstikalnim sistemom (dušilko). Namen dušilke je zagon in vzdrževanje toka skozi žarnico. Preprosto povedano, potrebna je predstikalna naprava (dušilka) za vklop žarnice in zagotavljanje regulirane napetosti svetilki.

Mehanske predstikalne naprave (dušilke) so manj učinkovite od elektronskih predstikalnih naprav (dušilk) in delujejo le z eno vrsto moči žarnice.

Elektronske predstikalne naprave (dušilke) so iz nekaj razlogov najboljša izbira. Tihi in učinkovitejši so od magnetnih, poleg tega pa so združljivi z več vrstami in moči žarnic.

Ker svetilke HID proizvajajo veliko toplote, je potrebno pri načrtovanju upoštevati dodatno prezračevanje in ustrezno višino odsevnika (reflektorja). Dober način za preverjanje višine luči je, da držite roko tik nad rastlino. Če je toplota svetlobe prevroča za vašo roko, potem je prevroča tudi za vašo rastlino!

Priporočljiva moč HID žarnice glede na kvadraturo gojitvenega prostora

0,25 m² – 150W
0,4m² – 250W
1m² –  400W
1,5m² – 600W
2,5m²  – 1000W

LED

LED diode prihajajo v vsa območja razsvetljave. Tako tudi v vrtnarstvo.

LED je nova tehnologija v primerjavi z drugimi viri svetlobe, ki se uporabljajo za gojenje. Z uporabite LED, boste prihranili denar za električno energijo, saj LED porabi veliko manj električne energije v primerjavi z vsemi drugimi viri svetlobe.

LED sistemov je življenjska doba bistveno daljša, traja približno 50.000 ur. Glavna pomanjkljivost LED sistema je začetni strošek vložka. Povrnitev vložka lahko traja leto ali več.

Prednost LED sistema je predvsem prihranki električne energije. Pri pravilni uporabi LED sistema zagotovite zelo specifičen svetlobni spekter, ki je idealen za vaše rastline glede na fazo razvoja rastline.