+386 (0)64 198 805 info@zasadi.si

Iz širokega razpona, ki je na voljo na trgu, izbiramo vrsto substrata, ki je najbolj primeren za naše potrebe in popolnoma služijo kot rastni medij za naše rastline.

Zemlja

Zemlja je univerzalni substrat, ki se uporablja za vse vegetacije. Je najpogosteje uporabljen rastni medij od izuma kmetijstva. Danes na trgu dobimo že različne mešanice zamelje prilagojene posameznim rastlinam. Razlikujejo se po strukturi, sestavi, lastnosti, pH…

Velika večina substratov, vsebujejo mešanico svetle in črne šote, lubje in humus. Na trgu so tudi substrati, ki že vsebujejo hranila, ki se počasi sproščajo in so rastlinam na voljo takrat, ko jih potrebujejo. Vsaka blagovna znamka ima svojo formulo za posamezne rastline. Substratom so lahko dodana tudi druga sredstva, ki zadržujejo vodo, rahljajo substrat in na druge načine pomagajo rastlinam, da uspešno rastejo.

Za gojenje v zaprtih prostorih v posodah na m² je število loncev odvisna od željene velikosti rastlin in načina gojenja. Če želimo gojiti nekaj večjih rastlin, recimo 4, priporočamo velikost lonca od 15 do 20 litrov.

Z povečavo števila rastlin na m² postopno zmanjšujemo kapaciteto posod. Na primer, z okoli 12 rastlinami na kvadratni meter uporabljamo 10 ali 11L posode.

Povzetek števila rastlin in prostornine lonca na m2

4 rastline na m2 = 20L končnega lonca
12 rastlin na m2 = 10 ali 11L končnega lonca
16 rastlin na m2 = 7L končnega lonca
20 rastlin na m2 = 3,5 L končnega lonca