+386 (0)64 198 805 info@zasadi.si

Kokosova vlakna

Kokosova vlakna so hidroponski substrati, ki najbolj spominjajo na zemljo . Kokosova vlakna pridobivamo iz notranjosti kokosovih lupin in predstavljajo naraven stranski produkt obdelave kokosa. Groba močnejša vlakna se že vrsto let uporabljajo za izdelavo vrvi, gradbenih elementov, žimnic… Nežnejša vlakna z različnimi velikosti delcev pa v vrtnarstvu. Večji kot je delec, manj zadrževanja vode, kar pomeni, da se prej posuši in ga je potrebno pogosteje namakati.

Primerjava količine kokosovih vlaken in zemlje:

  • 1,65l kokosa = 3,25l zemlje
  • 3,25l kokosa = 7l zemlje
  • 5l kokosa = 11 do 15l zemlje
  • 7l kokosa = 15 do 20l zemlje
  • 10l kokosa = 25l zemlje

Glinopor

Glinopor oziroma glinene kroglice so narejene iz ekspandirane gline. Nastanejo pri žganju gline pri zelo visokih temperaturah (pri več kot 1000 °C). Zaradi velike temperature plini silijo iz gline, kar povzroči, da se kroglice napihnejo in tako nastanejo glinene kroglice, katerih uporaba je zelo priljubljena v vrtnarstvu.

Glinopor glinene kroglice se uporabljajo za dekoracijo na zunanjih in notranjih vrtovih (lončnicah), saj ustvarijo čudovito dekoracijo okoli cvetlic.
kroglice se lahko meša z zemljo, kar pomaga pri drenaži in zračenju tal. Glinene kroglice namreč zadržijo prekomerno vlago (in s tem ščitijo korenine pred plesnijo) in jo sprostijo, ko je to potrebno.

Glinopor se uporablja tudi za hidroponično gojenje rastlin, služi kot odličen medij, ki nudi rastlinam (koreninam) oporo, poleg tega pa zadržuje vlago in nudi koreninam dovolj veliko zračnost.

Kamena volna

Kamena volna, je vlaknat material, ki ga pridobivajo s taljenjem kamenin. Kocke so ovite v belo polietilensko folijo, ki koreninam preprečuje rast izven kocke in jih usmerja navzdol. Ko rastline razvijejo močne korenine in 4-6 pravih močnih listov, jih skupaj s kameno kocko postavimo na gojitvene plošče iz kamene volne, ki so tudi ovite v belo polietilensko folijo. Ta preprečuje izhlapevanje vode iz plošč, vzdržuje večjo čistočo in s tem zmanjša razvoj alg, poveča se odboj svetlobe in s tem zmanjša pregrevanje substrata. Na zgornji ploskvi gojitvenih plošč izrežemo odprtine velikosti 10 cm x 10 cm in na njih postavimo kocke z rastlino ter priključimo kapljični sistem s cevkami do posamezne rastline. V ploščo naredimo 2-3 stranske drenažne vreze, da lahko odvečna hranilna raztopina odteka v zbirno posodo.

Perlit

Je visoko kakovostni dodatek iz čiste mineralne (vulkanske) kamenine in je ekološko popolnoma sprejemljiv. Ima podobno posebnost kot glinene kroglice, je zelo porozen in lahek in se kot mineralna komponenta uporablja pri zemlji in kokosu za izboljšanje teksture, preskrbe z zrakom in vodo.
Dodana količina je v razmerju med 10 % in 40 odvisno od ostalih dodatkov.

Izboljšuje strukturo substrata in pripomore k hitri namočitvi presušenega substrata.

Ima visoko možnost zadrževanja vlage do 50 %. Zato pripomore k ugodnim zračnim in vlažnostnim pogojem za rast rastlin.

Ima pH vrednost okrog 7 in je popolnoma brez kakršnihkoli soli. Je kemično nevtralen in zmanjšuje vsebnost soli.